Alcanar - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 08 Juliol de 2020
Alcanar - Terres de l'Ebre

L'origen d'Alcanar podria situar-se a l'├Ępoca ├şbera, tal i com ho demostren les restes arqueol├▓giques trobades al poblat ib├Ęric de la Moleta del Remei.
Aquest poblat rep el seu nom de la forma carracter├şstica de l'elevaci├│ (mola) on es troba , i de la seva proximitat a l'ermita de la Mare de D├ęu del Remei. A inicis de la d├Ęcada dels seixanta van comen├žar els treballs arqueol├▓gics a c├árrec de l'Institut de Prehist├▓ria i Arqueologia de la Diputaci├│ de Barcelona. Aquest jaciment va ├ęsser declarat Monument Hist├▓ric- Art├şstic al 1979
Des de l'any 1985, s'ha repr├Ęs l'estudi del mateix amb la realitzaci├│ de v├áries i cont├şnues campanyes d'excavacions inclises dins dels programes d'investigaci├│ de l'Institut de Prehist├▓ria i Arqueologia de la Diputaci├│ de Barcelona. Pel que respecta a les restes trobades al poblat cal destacar cer├ámiques vairades, conjunts d'estris d'os treballat (agulles, m├ánecs, esp├átules...) i met├ál┬Ělics (claus, ganivets, puntes de llan├ža de ferro, agulles...).
Per├▓, l'origen d'Alcanar, com a poblat definitivament establert dins del seu terme actual, es remunta a l'├Ępoca de dominaci├│ musulmana. A part de la ra├│ ling├╝├şstica que prova l'origen ├árab d'Alcanar (del mot "Al-Khanat" o tendes de mercaders), tenim proves concloents, com ho s├│n el llegat de la indument├ária, del "silos", de les n├▓ries. Aix├ş la refer├Ęncia m├ęs antiga d'Alcanar que, com a poble, trobem enregistrada documentalment es remunta al segle IX, en plena dominaci├│ musulmana. Alcanar va pert├ányer al Waliat de Tortosa i ├ęs a la Partida de Sant Jaume d'Alcanar on m├ęs restes de d'habitacions musulmanes es van descobrir.
La fundaci├│ i poblaci├│ d'Alcanar, corresponents a l'├Ępoca cristiana arranquen del segle XIII, d'un temps despr├ęs de la Reconquesta.
Els segles XV, XVI i XVII van ├ęsser calamitosos per a la nostra poblaci├│, degut als incessants atacs dels pirates. A aquell temps es munta la construcci├│ del recinte emmurallat amb torres defensives (Torre del Carrer Nou). Al segle XVIII, Alcanar va patir els nefastes efectes de la Guerra de Successi├│. Posteriorment, al segle XIX, Alcanar va participar activament en la Guerra de la Independ├Ęncia o Guerra del Franc├Ęs. A continuaci├│, es va veure afectada per la Guerra dels Set Anys, que li va deixar la trista conseq├╝encia del bandolerisme. I ja al segle XX, la Guerra Civil i els anys de potsguerra la van marcar de nou una altra vegada.
La part litoral, coneguda des de sempre pel nom de "Les Cases" s'al├ža junt a la costa, a 4 kms. d'Alcanar.
L'antiguitat d'aquesta petita poblaci├│ marinera corre paral┬Ělela a la d'Alcanar: aqu├ş van viure els pescadors des d'├Ępoques remotes.
La vida a Les Cases sempre va ├ęsser molt prec├ária i la seva import├áncia es redu├»a a la que prestava l'element militar. Abans la Guerra de la Independ├Ęncia hi havia, al centre del poble, una torre de construcci├│ s├▓lida amb tres canons per a la defensa de la costa. Els angelsos la van destruir quan la guerra contra Napole├│.
En la segona meitat del segle XIX, es va iniciar una era de major progr├ęs per a Les Cases. Va ├ęsser llavors quan es va construir l'esgl├ęsia actual (1862).
Al llarg dels ├║ltims 25 anys, aquesta poblaci├│ ha viscut un enorme desenvolupament i creixement, tant urban├şstic com econ├▓mic. Avui, a Les Cases d'Alcanar -enclavades dins de l'anomenada "Costa de l'Ebre" es poden trobar nombrosos establiments tur├şstics que junt amb tranquil┬Ěles platges, un espl├Ęndid sol i unes temperatures suaus regnants durant tot l'any, fan d'aquest poble el lloc ideal per a passar-hi unes agradables i inoblidables vacances.
El port esportiu-pesquer, constutueix un al┬Ělicient m├ęs als molts que ja tenia per si aquesta poblaci├│. En el seu Club N├áutic poden amarrar gran quantitat d'embarcacions esportives, i donada la seva proximitat a la gran badia dels Alfacs, (major port natural d'Europa amb els seus 150km2) els aficionats a la mar podran practicar tota classe d'esports n├íutics.
Molts s├│n els atractius d'aquest singular i pintoresc poblent, per├▓ dos el caracteritzen al m├áxim: la seva cuina marinera tradicional i la tranquil┬Ělitat de les seves platges (12 km. de costa aproximadament) que desde 1992 s├│n guardonades, any rera any, amb DIPLOMA DE QUALITAT de les seves aig├╝es de bany pel Dep. de Medi Ambient de la Generalitat. A m├ęs, a la Platja de les Cases oneja des de 1994 la BANDERA BLAVA D'EUROPA, m├áxima distinci├│ que garanteix una platja model des del punt de vista sanitari i mediambiental.

Informaci├│ extreta de : http://www.alcanar.org/


Alcanar - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook