Asc├│ - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 08 Juliol de 2020
Asc├│ - Terres de l'Ebre

La gran varietat de cer├ámica (campaniense, de cordons, ib├Ęrica, grega, de reflexes met├álÔÇólics, romana i ├árab) aix├ş com el s├şlex i les pedres treballades, n'├ęs prou testimoniatge.

Entre els jaciments arqueol├▓gics d'Asc├│, descoberts per Carmel Biarn├ęs i estudiats per Margarida Genera, podem esmentar el dels Mugrons, on hi hagu├ę un establiment des de l'edat de bronze fins a la primera edat del ferro. Tamb├ę el del Tossal d'Andisc o del Pas del Llop (120m), al costat dret del meandre que hi ha aigua amunt de la vila. Al lloc hi hagu├ę un establiment de la cultura hallst├áttica. Prop, als Castellons, vora el barranc de la Peixera hi ha documentat un jaciment d'├Ępoca romana, d'un gran inter├Ęs perqu├Ę ├ęs un dels de la Ribera d'Ebre que presenta una seq├╝├Ęncia cronol├▓gica m├ęs ├ámplia (del segle I aC al segle IV dC). Al Forn Teuler s'hi trob├á un poblat ib├Ęric tard├á que assol├ş la romanitzaci├│. Les monedes trobades -ib├Ęriques, emporitanes, romanes, ├árabs- proclamen el seu important intercanvi comercial, tot aprofitant la via fluvial de l'Ebre.

L'estrat├Ęgica configuraci├│ de les seves muntanyes rocoses, tallades en espadats sobre l'Ebre, li donaren aquell predomini sobre el transport fluvial i era conegut com La Clau de l'Ebre davant tota invasi├│ mar├ştima o de l'interior.
L'any 714, els ├árabs Musa i T├áric baixaren riu avall des de Saragossa fins a Tortosa ocupant tots aquells territoris, s'apoderaren de tot l'Ebre, i pos├áren rei al castell d'Asc├│; s├│n els anys que el poble frueix de la seva m├ęs gran magnific├Ęncia.
Un cop acabada la guerra, l'estraperlo es va convertir en una pr├áctica habitual. A Asc├│ , no hi havia caserna de la Gu├árdia Civil, per aix├▓ aqu├ş es concentrava la farina de l'Arag├│ que es canviava per l'oli dels pobles de la rodalia. S'hi podia trobar de tot. L'estaci├│ del tren d'Asc├│ era el mercat i la llotja, el lloc dels tractes.
A partir de la d├Ęcada dels setanta Asc├│ torna a prendre protagonisme. Es comencen les obres de construcci├│ dels dos grups de la Central Nuclear. El dia 29 de juliol de 1972 es va posar la primera pedra de les obres del pont i es va acabar el 22 de novembre de 1974. Les obres del primer grup s'acabaren l'any 1981 i es posaren en funcionament el 1983. Les del segon grup tingueren fi l'any 1984 i s'engeg├á el 1985.

Avui en dia, gran part de la poblaci├│ que viu a Asc├│ treballa a la Central Nuclear encara que es continua conreant la terra, i productes com l'oli, el vi, les ametlles del nostre terreny s├│n de gran qualitat i molt apreciats pels visitants.

Text extret de la pagina web http://www.asco.cat


Asc├│ - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook