Benifallet - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 08 Juliol de 2020
Benifallet - Terres de l'Ebre

Des de molt antic, les muntanyes i valls de Benifallet han conegut les petjades de l'home, amb desnivells superiors als 900 m que tenen un particular cromatisme i morfologia D'├Ępoca neol├ştica ├ęs l'estaci├│ rupestre de la Cova de Culla. El grup pict├▓ric representa dues figures humanes molt estilitzades i pintades amb color negre. A la cova de l'Aumidiella es localitzaren fragments de cer├ámica cardial amb decoraci├│ impresa i un magn├şfic vas campaniforme. Tamb├ę s'han trobat utillatges l├ştics de s├şlex. Hi ha catalogats dos poblats hist├▓rics. El primer data dels s.VII aC, amb gran quantitat de cer├ámica fen├şcia i, el segon, d'├Ępoca ib├Ęrica, anomenat Castellot de la Roca Roja, consta d'una muralla d'uns 3m d'al├žada d'ltura i 4 m d'amplada. Dels romans, en tenim const├áncia per l'exist├Ęncia d'una necr├▓poli i restes d'una vila i d'una premsa. ├ës probable que l'actual assentament del poble fos d'├Ępoca sarra├»na, com ho indica el mateix top├▓nim, Benifallet. ├ës a partir de la Conquesta de Tortosa per Ramon Berenguer IV, quan apareixen els primers escrits amb aquesta denominaci├│. El lloc de Costum├á s'habita per la donaci├│ que el Comte fa a Berenguer Pinyol. Del castell, nom├ęs en queda el top├▓nim en una part de la vila. En la darrera Guerra Civil, Benifallet sofr├ş la proximitat del front durant la Batalla de l'Ebre.

Les coves: Benifallet afegeix als encants tur├şstics dels pobles riberencs, on la pres├Ęncia majestuosa de l'Ebre ja suposa l'exist├Ęncia de paisatges i sentiments ├║nics, unes sensacions noves. El visitant descobreix, meravellat, la for├ža i la bellesa de la Natura, on l'aigua i la pedra, lentament, i amb la sensibilitat d'un artista suprem, han creat una "altra" natura. Era la primavera de 1968 quan el Grup d'Espeleologia de Gr├ácia (Barcelona), en una campanya que van fer a la Serra de Card├│, trob├á una s├Ęrie de cavitats. Estudiant i investigant les coves que ja des de temps antics es coneixien a Benifallet com a Coves de l'Aumidiella, i de les quals ens consten troballes arquol├▓giques del Neol├ştic, descobreixen la Cova "Marigot", l'Avenc del Sif├│ i la Cova "Meravelles", que s'afegiran a les ja existents, formant el que hom coneix en l'actualitat com a COVES DE BENIFALLET. Aquestes, per├▓, s├│n importants per les formacions que contenen. Llocs d'inter├Ęs:

El nucli antic, compr├Ęn els carrers de la part alta, estrets, tortuosos i costeruts, que estaven al voltant d'un castell, ara desaparegut, i que conserven molts elements carater├şstics del seu passat morisc. L'ESGL├ëSIA PARROQUIAL

Dedicada a la Mare de D├ęu de l'Assumpci├│, fou bastida l'any 1635. D'estil neocl├ássic, fou malmesa durant la guerra juntament amb l'altar major de fusta d'estil barroc (s.XVIII) i reconstru├»da posteriorment. Una de les seves columnes cor├şnties ├ęs aprofitada com a pedestal d'una creu de terme situada a l'entrada del poble.

Text extret de la pagina web http://www.poblescatalunya.com/Benifallet-98.htm


Benifallet - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook