Benissanet - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 08 Juliol de 2020
Benissanet - Terres de l'Ebre

La filiaci├│ del top├▓nim Benissanet ├ęs ar├ábiga. Sembla ser que l'origen del poble va ser una alqueria musulmana, assentada damunt d'unes ru├»nes romanes. La repoblaci├│ del territori fou encomanada a l'Orde del Temple, instal.lada al castell de Miravet. Amb l'extinci├│ dels templers pass├á als hospitalers, fundadors de la castellania d'Amposta.

Durant la guerra contra Joan II, la poblaci├│ no va tenir cap paper important. per├▓ s├ş que l'afect├á greument l'expulsi├│ dels moriscs, l'any 1610, decretada per Felip III. Els expulsats de Benissanet foren 432, els quals ocupaven 90 cases. Si aix├▓ ├ęs cert, el fogatge del 1568 assign├á a Benissanet 81 focs i un capell├á. Caldria esmentar que nom├ęs aquest era cristi├á vell i que, al poble, despr├ęs de l'expulsi├│, nom├ęs hi va quedar ell.

La poblaci├│ qued├á maltractada i empobrida despr├ęs de les guerres dels Segadors i de Successi├│. L'any 1719, el poble qued├á redu├»t a 199 habitants. Despr├ęs d'aquesta davallada, Benissanet, com tots els pobles essencialment agr├şcoles, enregistr├á una considerable recuperaci├│ econ├▓mica i, per tant, demogr├áfica. En cent anys pass├á de 199 habitants a 1118. Aquest fort impuls continu├á malgrat les guerres carlines, en qu├Ę hi hagueren combatents i v├şctimes de l'una i de l'altra banda.

Durant la Guerra Civil de 1936-1939, la poblaci├│ fou durament castigada. S'hi produ├»ren nombroses v├şctimes, enderrocaments d'edificis, per les bombes. El m├ęs destacat ├ęs l'esgl├ęsia, de la qual se'n va poder recuperar un retaule del s. XVII.

Del comen├žament a la fi de la conflagraci├│, Benissanet pass├á de 1900 a 1613 habitants. El cens actual ├ęs de 1.028 habitants.

Festes i costums

Celebra Festa Major el 17 de gener, festa de Sant Antoni, Festa Major d'hivern i el 25 de juliol, per Sant Jaume Festa Major d'estiu.

El Rosari de la Mare de D├ęu del Pilar, que data de l'any 1850, ├ęs cantat i acompanyat per la Banda de M├║sica Local.

Llocs d'inter├Ęs

Arquitect├▓nicament i art├şsticament, Benissanet ├ęs una vila pobra, ja que les construccions m├ęs notables foren totalment destru├»des durant l'├║ltima guerra. ├ës interessant visitar l'esgl├ęsia, la creu, la capella del Pilar i el refugi de la Font Gran. Aquest refugi va ser construit per les dones del municipi amb l'ajuda dels soldats republicans, aquest refugi resta obert al p├║blic des del passat 17 d'abril del 2009.

Text extret de la pagina web http://www.benissanet.cat


Benissanet - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook