Freginals - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dilluns, 06 Juliol de 2020
Freginals - Terres de l'Ebre

ORIGEN HIST├ĺRIC I EVOLUCI├ô

El nom de Freginals, prov├ę del plural de la forma llatina "farraginale", que significa "camp de ferratges": designa una zona de farratges i pastures. Aquesta paraula ja s'havia format en llengua rom├ánica.

El Coll de Freginals ├ęs una zona de pas que uneix les ribes de l'Ebre i les terres deltaiques amb lÔÇÖ├área de la Foia i els passos cap a l'interior pel mass├şs dels Ports. La Zona ha estat freq├╝entada durant la Prehist├▓ria primer pels ca├žadors i recol┬Ělectors paleol├ştics i despr├ęs pels agricultors i ramaders, dels quals hi ha evidencies de poblats i necr├▓polis. Tot aix├▓ ├ęs present a les Pintures Rupestres, ubicades a la Partida dels Masets i les Llibreres. S├│n representacions pict├▓riques escampades en petites cavitats i balmes per la Serra de la Pietat, formen part del conjunt de pintures llevantines de Catalunya. S├│n figures petites en moviment que reflecteixen alguna activitat pr├▓pia d'aquella apoca.

A l'Abric dels Masets hi ha la figura d'un arquer en actitud de c├│rrer: i a l'Abric de les Llibreres se representa dues escenes sobreposades, que nom├ęs queda un ramat amb set cabres i c├ęrvols.

Aquest conjunt pict├▓ric fou declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.Freginals va pert├ányer fins el segle XIX a Ulldecona. Com a top├▓nim, es troba documentat ja, el 1.222, en la carta de poblament dÔÇÖ Ulldecona. S'esmenta el coll de Freginals com un dels l├şmits del terme d'Ulldecona. El 1.274, el lloc devia ser ja un petit nucli de poblaci├│, doncs aquest any el comanador hospitaler d'Ulldecona conced├ş els seus habitants una devesa per pastura de bestiar. La poblaci├│, sembla ser que prosper├á, ja que el 1.283, el comanador hospitaler d'Amposta, Guillem de Claramunt, otorg├á als habitants del lloc la carta de poblaci├│.

Durant el segle XVII, sofr├ş diverses incursions de pirates i bandolers, que fins i tot arribaren a cremar les portes i el sostre de l'Esgl├ęsia.

L'any 1707, durant la Guerra de Successi├│, les tropes borb├▓niques incendiaren el poble i altres de la rodalia, que s'havien mantingut fidels al rei-arxiduc Carles III.

Despr├ęs d'un llarg plet amb Ulldecona, Freginals aconsegu├ş la separaci├│ i es constitu├ş en municipi independent. Fou confirmada aquesta independ├Ęncia per R.O. de 9 de febrer de 1843. L'escriptura de la segregaci├│ t├ę lloc el dia 18 de novembre de 1844 a l'Ermita de la Pietat, signant el document titulat "Escritura de Emancipaci├│n del Lugar de Freginals, de la vila de Ulldecona, su matriz".

Durant els anys 40 del segle XX, se construeix la carretera que comunica Amposta i Freginals. 1960 entra en funcionament l'Escola Joan Mart├ş i Miralles. L'any 1982 es dota la poblaci├│ d'aigua corrent i clavegueram.

Textre extret de la web:

http://www.freginals.info/


Freginals - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook