Garcia - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dilluns, 06 Juliol de 2020
Garcia - Terres de l'Ebre

Sembla ser que per la seva privilegiada situaci├│ geogr├áfica, Garcia ha estat habitada des de molt antic. Fou primer poblat iber i, m├ęs tard, exist├ş com a vila romana.

Ocupada m├ęs tard pels sarra├»ns, fou conquerida per Ramon Berenguer IV, que don├á a tota la comarca el nom de Marquesat de Siurana. Adjudicada en principi a Albert de Castellvell per a la seva repoblaci├│, l'any 1174, Alfons I cedeix el castell de Garcia, entre d'altres, a Guillem de Castellvell.

M├ęs tard, una filla de la Casa de Castellvell contrau matrimoni amb Guillem d'Enten├ža. La baronia de Castellvell passa a la casa d'Enten├ža que, segons sembla, hi establ├ş la seva fortalesa principal. L'any 1321 s'extingeix la baronia d'Enten├ža i la seva senyoria queda sota el domini del rei.

El rei Jaume II cedeix aquest territori, juntament amb d'altres, al seu fill. Tots queden sota la denominaci├│ del comtat de Prades i s'estableixen baronies a cada poble. El comtat de Prades va passar m├ęs tard a la Casa Ducal de Cardona, que va quedar com a senyora d'aquelles terres. L'any 1565, els ducs de Cardona reedificaren el poble dalt d'un tur├│ per poder-se defensar millor. El poble es troba actualment en aquest lloc.

Durant la Guerra del Franc├Ęs, l'any 1810, el poble fou ocupat per les tropes del general Suchet. Els sometents de la comarca, entre ells els de Garcia, derrotaren les forces franceses que s'havien apoderat de Falset, i les van obligar a retrocedir.

La Guerra Civil de 1936-39 afectà greument la població. Per la proximitat al front de batalla, fou molt bombardejada i es va destruir la part alta del poble.


Festes i costums

Celebra festa el tercer dissabte de gener, en honor de Sant Antoni i Festa Major, el 15 d'agost.

Tamb├ę el dissabte de Pasqua es fa una romeria a l'ermita de Sta. Magdalena i se subhasten coques. Es ballen jotes.

Llocs d'inter├Ęs

La primitiva esgl├ęsia parroquial fou destru├»da durant la Guerra Civil. L'actual esgl├ęsia s'edific├á l'any 1949.

A 7 Km. del poble hi ha el Santuari de Sta. Magdalena, constru├»t sota una immensa roca que el cobreix. L'any 1835, durant la guerra carlina, quan incendiaren el monestir d'Escaladei, incendiaren tamb├ę l'ermita de Garcia. Fou refeta posteriorment.

Text extret de la pagina web http://www.garcia.cat


Garcia - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook