L'Ampolla - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 08 Juliol de 2020
L'Ampolla - Terres de l'Ebre

L'Ampolla ├ęs filla de la bella Mediterr├ánia i del vigor├│s riu Ebre. Els dits del riu i els de la mar, jugant amb la sorra i les onades, van modelar una gran bassa fins a donar-li forma d'ampolla. Amb aquest nom es va donar a con├Ęixer la petita poblaci├│ marinera que va anar creixent prop de l'antiga desembocadura del riu i que a dia d'avui rep el nom de l'Ampolla.

Els or├şgens de la vila es remunten a l'├Ępoca ib├Ęrica. Els historiadors situen l'Ampolla a la ciutat helÔÇól├Ęnica de Lebedontia, habitada per la tribu ├şbera dels edentants o erdets. S'han trobat vestigis de l'├Ępoca romana i pre-romana que confirmen l'antiguitat de les arrels de la vila, com monedes, ├ámfores i antefixes (elements de fang cuit en forma de dona).
La hist├▓ria de l'Ampolla est├á estretament vinculada a la pesca i al tr├ánsit mar├ştim. De fet, a mitjan segle XVI el Papa Adri├á va embarcar-hi per dirigir-se a Roma. Al darrer ter├ž del segle XIX, el progr├ęs va comen├žar a vertebrar el litoral espanyol i va acostar per tant l'Ampolla a les grans ciutats catalanes. El 1867 es va construir l'estaci├│ de ferrocarril de l'Ampolla, i el primer tren va circular el 8 de maig d'aquell mateix any.

En els seus primers or├şgens, l'Ampolla havia estat un antic hostal del cam├ş ral de Tarragona a Val├Ęncia. Segons antics documents, al segle XVI diverses fam├şlies de pescadors ja habitaven aquest indret. A les darreries del XIX, les platges del poble van comen├žar a ser molt apreciades per prendre-hi banys de mar; tant, que hi va arribar a haver un tren especial per als banyistes, que unia Tortosa amb l'Ampolla.
Despr├ęs del per├şode franquista es va donar un nou impuls a la voluntat segregacionista de la vila de l'Ampolla. El 1.976 es va formar la Junta de Segregaci├│, que l'any 1.980 va aconseguir l'inici del proc├ęs de segregaci├│ per via judicial. De totes maneres, no va ser fins el 15 de novembre de 1.989 que el Tribunal Suprem es va manifestar favorable a la creaci├│ del nou terme municipal de l'Ampolla. Tres mesos m├ęs tard, el 28 de febrer de 1.990, amb una nova sent├Ęncia del Tribunal Suprem, es va concloure el proc├ęs d'autogesti├│ del poble de l'Ampolla com a municipi de Catalunya, constituint-se l'Ajuntament el dia 5 de maig de 1.990.

texte extret de la web ampolla.org


L'Ampolla - Terres de l'EbreL'Ampolla - Terres de l'EbreL'Ampolla - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook