La S├ęnia - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 08 Juliol de 2020
La S├ęnia - Terres de l'Ebre

Hist├▓ria de la S├ęnia

JOAN II

El 17 d'abril de 1232 va ser signada la Carta Pobla de la S├ęnia. A l'any seg├╝ent, concretament el 13 de setembre, Pere Montcada va fer concessi├│ feudal de la vila de la S├ęnia al tortos├ş Guillem de Moragues perqu├Ę la repobl├ęs. El 25 de gener de 1336, Guillem va donar carta de poblament a 21 ve├»ns i, aix├ş, la vila de la S├ęnia va quedar establerta dins la jurisdicci├│ del castell d'Ulldecona (aquest es trobava sota el domini de l'Ordre de l'Hospital). Aquest encavalcament de dominis entre hospitalers, el castell d'Ulldecona i els Moragues, va provocar conflictes cr├▓nics sobre l├şmits i compet├Ęncies en quant a la utilitzaci├│ de les aig├╝es del riu S├ęnia i a la seva jurisdicci├│ durant m├ęs de 200 anys.ÔÇĘA la Guerra Civil catalana (1462), la S├ęnia va prendre part activa contra Joan II i la poblaci├│ va ser assetjada dues vegades per les tropes reials. El juny de 1466, es va rendir. La capitulaci├│, per├▓, va ser honrosa, ja que van aconseguir del monarca la promesa de que se'ls respectarien les llibertats i els antics privilegis, i que es faria definitiva la separaci├│ de la comanda d'Ulldecona; m├ęs tard, per├▓, l'any 1536,la S├ęnia va ser incorporada a la comanda de Mirambel.

Corpusdesang
Guerra dels Segadors

Quasi b├ę un segle m├ęs tard, va comen├žar la Guerra dels Segadors, on la poblaci├│ senienca va contribuir a les despeses de la lluita, tot i que no depenia del gran Priorat de Catalunya, sin├│ de la castellania d'Amposta. M├ęs tard, l'any 1716, la poblaci├│ va perdre molts privilegis i bona part de les llibertats en implantar-se el Decret de Nova Planta de Felip V.

A la Guerra de la Independ├Ęncia (1808 ÔÇô 1814), la S├ęnia va aportar fortes contribucions i, quan va ser conquerida (juntament amb la resta del Montsi├á i el Baix Ebre), va romandre inclosa al departament franc├Ęs de les Boques de l'Ebre. Durant aquest per├şode la poblaci├│ va adquirir import├áncia per la seva ind├║stria de construcci├│ naval. Expulsats els francesos d'aquesta comarca, es va estrenar la democr├ácia promulgada per la Constituci├│ de 1812.

General-Cabrera
Guerra dels Segadors

L'any 1833, en dividir-se Espanya en prov├şncies, a la S├ęnia li va correspondre pert├ányer a la de Tarragona. Tres anys m├ęs tard van comen├žar a succeir les Guerres Carlines; aquestes van tenir una incid├Ęncia molt directa a la S├ęnia. L'ocupaci├│ que en va fer el general Cabrera va provocar el setge constant de la poblaci├│ per part de les tropes isabelines, fins que l'any 1840 el general O┬┤Donnell va derrotar Cabrera, fet que es considera el final de la primera guerra carlina. A les guerres seg├╝ents, la import├áncia estrat├Ęgica del lloc ├ęs menor i la poblaci├│ hi va jugar un paper m├ęs secundari. Els anys posteriors s├│n temps de bandolers.

marcellidomingo
Marcel┬Ěl├ş Domingo

A principis del seg├╝ent segle es va fundar la Banda Harm├▓nica de la S├ęnia (1904) i va quedar instal┬Ělada l'electricitat a la poblaci├│ (1907). L'any 1932, el Ministre d'Instrucci├│ P├║blica de la Rep├║blica Espanyola, Marcel┬Ěl├ş Domingo, va inaugurar el grup escolar de la Clotada. Durant aquests anys, de les files del Centre Obrer va sortir la candidatura que va guanyar les eleccions municipals. Des de la seva creaci├│ i fins el seu tancament (1938) aquest centre es va distingir per la seva tasca pol├ştica, social i cultural.

L'any 1937, amb finalitats militars, es va construir un camp d'aviaci├│ a la partida dels Plans. En ell van pilotar primer aviadors republicans i despr├ęs els de la Legi├│n C├│ndor. Les tropes franquistes van entrar a la S├ęnia l'abril de 1938. Durant la postguerra es va fer notar a la poblaci├│ l'activitat dels maquis, que estaven refugiats pels Ports.

Dades tretes del treball sobre fets hist├▓rics de la S├ęnia elaborat per Josep M┬¬ Ca├▒igueral Isern i F. Xavier Carb├│ Ca├▒igueral

Texte extret de la Web:

http://www.lasenia.cat/


La S├ęnia - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook