La Torre de l'Espanyol

Data seleccionada
Dilluns, 06 Juliol de 2020
La Torre de l'Espanyol

Com el seu nom indica, l'origen de la poblaci├│ probablement prov├ę de l'exist├Ęncia d'una torre de vigil├áncia i defensa de la ruta que comunicava Lleida i Tortosa, travessant l'Ebre, per la part d'Asc├│. Aquesta torre probablement exist├ş ja durant l'├Ępoca romana. D'aquesta ├Ępoca s'han localitzat troballes recents de monedes.

La torre es mantingu├ę durant l'ocupaci├│ ├árab, quan tot el territori es trobava sota les ordres del cabdill moro que habitava el castell d'Asc├│, el qual era, a m├ęs, representant del taifa, senyor del castell de Siurana. Per documents posteriors sabem que pertanyia a un moro anomenat Albo├žalaz.

Encara que no hi ha not├şcies concretes sobre la reconquesta d'aquest lloc, es sap que Asc├│ i les seves rodalies foren reconquerides pel comte Ermengol d'Urgell, vers l'any 1149. L'any 1175, Alfons I fa donaci├│ de la torre d'Albo├žalaz. D'aqu├ş vingu├ę el nom de Torre de l'Espanyol.

Anys m├ęs tard, el 1182, el mateix Alfons I don├á el castell, vila i termes d'Asc├│, entre els quals es trobava la Torre de l'Espanyol, a l'Orde del Temple. L'any 1312, amb l'extinci├│ dels templers, els seus b├ęns passen a l'Orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem. L'antiga Comanda d'Asc├│ s'integr├á aleshores a la Castellania d'Amposta. A comen├žaments del s.XVI, l'any 1517, el comanador d'Asc├│ atorg├á privilegis i cap├ştols de Costums als ve├»ns i habitants de la Torre de l'Espanyol.

Durant la Guerra dels Segadors, els hospitalers donaren suport a la Generalitat de Catalunya, i les conseq├╝├Ęncies econ├▓miques que es derivaren d'aquesta lluita foren desastroses per a la poblaci├│.

Sobre la Guerra de Successi├│, no es t├ę not├şcia de la incid├Ęncia que tingu├ę a la Comanda d'Asc├│, per├▓ un cop acabada la guerra, la vila qued├á adscrita territorialment al Corregiment de Tarragona.

Ja en el s. XIX, la desamortitzaci├│ de Mendizabal, l'any 1835, extingeix el domini que fins llavors i durant segles exerc├ş l'orde de l'Hospital sobre la Torre de l'Espanyol.

Text extret de la pagina web http://www.tespanyol.altanet.org


La Torre de l'Espanyol
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook