Palma d'Ebre

Data seleccionada
Dilluns, 06 Juliol de 2020
Palma d'Ebre

No es t├ę not├şcia exacta de la fundaci├│ del poble, encara que hi resten molts vestigis de l'├Ępoca de la dominaci├│ ├árab, cosa que fa pensar que el poble ja existia en aquelles dates.

El primer document sobre la poblaci├│ data de 1262, quan Jaume I i Teresa Gil de Vidaure, atorguen acta de venda del castell de Flix i del lloc de la Palma, a favor d'Arnal de Bosc.

A les primeries del segle XIV, la Palma era governada pel Comanador d'Ascó, pertanyent a la castellania de Tortosa. Quedà sota el domini dels Hospitalaris el 1318, en fer-se càrrec aquesta Orde del gran Priorat de Catalunya.

L'any 1.399 Barcelona compr├á les baronies de Flix i de la Palma, que estigueren sota el seu domini durant els segles XV, XVI i XVII, amb l'excepci├│ dels anys 1.462 al 1.472, durant les guerres contra Joan II, que estigueren sota el domini d'Alfons d'Arag├│. Aquesta possessi├│ era important per Barcelona. La ra├│ principal era el seu lloc estrat├Ęgic: ambd├│s termes estan situats a banda i banda del riu Ebre, amb la qual cosa tenien un gran domini del pas de les diverses mercaderies que navegaven pel riu i evitaven d'haver d'acudir a Tortosa, la qual cobrava forts impostos pel transport.

Durant la Guerra dels Segadors, Barcelona perd el domini sobre Flix i la Palma, i el poble es veu implicat en diverses alternatives b├ĘlÔÇóliques.

El 1670, Flix i la Palma són retornades a Barcelona, però les perdrà el 1673.

Del s. XVIII i posteriors no hi ha not├şcies documentals, a causa de la crema dels arxius locals, els anys 1810 i 1936.

Festes i costums

La Setmana Santa sobresurt entre les festes tradicionals per la participaci├│ del Grup d'Armats i la banda de tambors i cornetes a les processons i oficis. Entre el 29 d'abril i l'1 de maig se celebra Santa Caterina, considerada la segona festa major. El 15 de maig se celebra Sant Isidre, patr├│ dels pagesos i de la cooperativa, que ├ęs l'encarregada de l'organitzaci├│ de la festa, i el dia 10 de juliol Sant Crist├▓fol, patr├│ dels conductors. La Festa Major d'estiu se celebra, com en tants d'altres pobles, el dia 15 d'agost, en honor a la Mare de D├ęu de l'Assumpci├│, patrona del municipi.

Llocs d'inter├Ęs

Destaca l'antic edifici de l'esgl├ęsia vella de Sta. Maria, d'estil rom├ánic dels segles XII-XIII situat al mig de la vila, en la zona m├ęs elevada. Tamb├ę trobem l'actual esgl├ęsia parroquial de l'Assumpci├│, constru├»da l'any 1802, d'estil renaixentista, amb un retaule d'estil barroc del 1700.

Cal destacar tamb├ę les restes de l'antiga pres├│, localitzada als baixos de la Casa de la Vila. El seu empla├žament i construcci├│ fa pensar que era l'antiga pres├│ del Castell, del qual no en queden restes. Tamb├ę remarquem vora el poble, l'exist├Ęncia d'un pi de grans dimensions, molt conegut, declarat arbre monumental l'any 1991.

Text extret de la pagina web http://www.palma.altanet.org


Palma d'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook