Santa Bàrbara - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 08 Juliol de 2020
Santa Bàrbara - Terres de l'Ebre

Hist├▓ria
Tot i que es tracta dÔÇÖun municipi jove, dins del terme de Santa B├árbara hi ha vestigis prehist├▓rics, concretament a la partida de Mianes on es van trobar restes d'una Necr├▓polis del segle VI a.C.

Malgrat aquests indicis, l'origen de l'actual vila ├ęs posterior a la Guerra de Successi├│. Anteriorment nom├ęs hi havia l'Hostal dels Frares, de l'ordre de la Merc├Ę, dedicats a l'assist├Ęncia de malalts i viatgers que feien el cam├ş de Tortosa a Benifass├á. Els primers colonitzadors provenien de Tortosa i s'establiren tot expandint-se per lÔÇÖactual terme. L'any 1762 ja hi havia 39 fam├şlies, el lloc s'anomenava aleshores Les Planes de la Galera, que aviat pass├á a ser conegut com Les Planes de Santa B├árbara, per l'ermita que hi havia dedicada a aquesta santa propera a lÔÇÖempla├žament de lÔÇÖactual esgl├ęsia, dedicata a la mateixa.


La poblaci├│ augment├á r├ápidament, l'any 1784 hi havia 70 fam├şlies, i el creixement s'intensific├á a partir de la Guerra del Franc├Ęs, guerra que la poblaci├│ no pat├ş, degut al fet de ser una poblaci├│ oberta no enmurallada, ni susceptible d'oferir resist├Ęncia. El 1812 hi vivien 143 fam├şlies i el 1824, 979 habitants.

En plena expansi├│ demogr├áfica, la poblaci├│ inici├á el proc├ęs per obtenir la seva independ├Ęncia de La Galera, la qual es resist├ş fortament a la segregaci├│. El contenci├│s judicial entre ambdues poblacions, s'inici├á l'any 1817 i es resolgu├ę, el 9 de maig de 1828, quan Ferran VII, sign├á el Reial Decret, que conferia a la nova poblaci├│ plena autonomia municipal i delimitava el seu terme.

Els anys seg├╝ents foren de fort increment econ├▓mic i demogr├áfic. La poblaci├│ assoleix a les primeries de l'actual segle la xifra de 4.000 habitants, que es mantingu├ę fins despr├ęs de la guerra civil, quan l'economia agr├şcola tradicional del municipi entr├á en crisi. En lÔÇÖactualitat, la poblaci├│ ha recuperat aquest creixement demogr├áfic, tornant novament a la xifra de 4.000 persones que hi ha actualment.

Texte extret de la Web:

http://www.santabarbara.cat/


Santa Bàrbara - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook