Tivenys - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dilluns, 06 Juliol de 2020
Tivenys - Terres de l'Ebre

El municipi de Tivenys, amb una superficie 52,96 km2 i 13 m. d'altitud, just a la vora del riu, s'est├ęn per la riba esquerra de l'Ebre, al nort de la comarca del Baix Ebre, entre les muntanyes de Card├│ i el riu. Limita al nort amb Benifallet, amb el qual li fan de parti├│ les crestes que emmarquen la vall de Card├│, i al sud amb B├ştem (Tortosa), del qual el separa el barranc de la Buinaca; a l'est s'est├ęn per l'espai que va del riu fins a la serra del Boix, darrere la qual hi ha el terme del Perell├│, mentre que a l'oest l'Ebre el separa de Xerta i Aldover.

El paisatge de Tivenys presenta tres nivells ben definits. El de la part alta, de roques calc├áries, amb una vegetaci├│ molt pobra de coscolls, margall├│, garrigues i brolla i algunes zones de pins blancs; ve despr├ęs el repl├á del peu de les serres o les planes altes tallades pels barrancs, formades per materials arrossegats per l'erosi├│ dels relleus superiors (conglomerats i taperots), on es conrea la vegetaci├│ de sec├á, com s├│n les oliveres, ametllers i garrofers i, finalment, un tercer nivell, separat per talussos formats per conglomerats, que ├ęs constitu├»t per les terres del costat del riu o terrasses d'alÔÇóluvions, que ├ęs la zona de regadiu ocupada per les hortes. Aquest darrer nivell ├ęs el veritablement productiu, on el que m├ęs abunda s├│n les plantacions de tarongers i presseguers.

El poble de Tivenys ├ęs el cap de municipi i l'├║nic nucli de poblaci├│ agrupada. Es comunica amb Tortosa i amb els termes de riu amunt per la carretera que porta a Benifallet, Rasquera i M├│ra d'Ebre. Carretera i canal segueixen les marrades del riu pel mig d'hortes i tarongerars i se sobreposen pr├ácticament en els punts on el riu s'atansa als terraplens, ofegant la terrassa. Passat el poble direcci├│ Benifallet, les serres es tanquen sobre l'Ebre, la terrassa desapareix pr├ácticament i la carretera comen├ža a pujar, per a superar el coll de Som.

El terme t├ę la forma d'un gran circ tancat i coronat pels cimals de les Muntanyes de Card├│ (punta de l'Agulla, 687 m; la Picossa, 766 m, i la Creu de Santos, 746 m) i de la serra del Boix (la Roca Foradada, 756 m) i la Buinaca (746 m). Tots els barrancs que davallen de la muntanya, el barranc de les Fonts o del Roldor, el de la Buinaca i els seus tributaris (barrancs de les Petxines i de Vallpalmera), etc., conflueixen cap a l'Ebre vers l'indret on es troba la vila.

L'Ebre ├ęs la gran reserva hidr├áulica del terme. Per la composici├│ del subs├▓l es troba aigua amb molta facilitat perqu├Ę hi ha una gran quantitat de venes d'aigua subterr├ánia, cosa que ha facilitat el regadiu tradicional.

Text extret de la pagina web http://www.poblescatalunya.com/Tivenys-834.htm


Tivenys - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook