Tortosa - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
Dimecres, 15 Juliol de 2020
Tortosa - Terres de l'Ebre

Tortosa es troba ubicada al sud de Catalunya, a les Terres de l'Ebre, a la comarca del Baix Ebre, una de les m├ęs extenses de les comarques meridionals.
La situaci├│ estrat├Ęgica de Tortosa la fa privilegiada, ja que es troba en els v├Ęrtexs es localitzen grans ciutats com Barcelona, ÔÇőÔÇőVal├Ęncia i Saragossa, a una dist├áncia aproximada de 200 km. La ciutat de Tortosa s'assenta al costat del riu Ebre, prop de la desembocadura i al comen├žament del delta i dels Ports. Gaudeix de clima mediterrani.
Envoltada pel mass├şs dels Ports de Tortosa-Beseit i les serres de Card├│ i del Boix, just on el Sistema Ib├Ęric enlla├ža amb la Serralada Prelitoral Catalana, el seu territori es disposa formant una vall que perllonga la fertilitat de les seves hortes fins a trobar-se amb la singularitat paisatg├şstica dels arrossars del delta. La serralada de la dreta, una ramificaci├│ del sistema central, ├ęs molt escabrosa i assoleix altures superiors als mil metres. En canvi, la de l'esquerra, la prolongaci├│ de la de Card├│, acaba al Coll de Santa Catalina i presenta elevacions molt inferiors. Ambdues flanquegen el terme municipal de Tortosa i van paral ┬Ě leles al curs del riu. La vall ├ęs sensiblement horitzontal i tan sols hi ha una difer├Ęncia de nivells de 7 metres en la dist├áncia de 30 quil├▓metres que la separa de la desembocadura de l'Ebre Aquesta privilegiada situaci├│ geogr├áfica fou el motiu que propici├á els primers assentaments humans, ja que l'Ebre- el riu m├ęs cabal├│s de la Pen├şnsula Ib├Ęrica va permetre una subsist├Ęncia molt generosa als habitants de Tortosa.
M├ęs de dos mil anys d'hist├▓ria conformen el ric patrimoni de Tortosa. La ciutat est├á declarada Conjunt Hist├▓ric.
La Tortosa antiga cal concebre com a ciutat mediterr├ánia que ├ęs port i mercat, receptora i distribu├»dora de productes de l'interior peninsular i de la Mediterr├ánia sencera.
Havent estat ocupada pels romans, va ser emmurallada i rebatejada amb el nom de Dertosa.
Al segle VIII Tortosa fou conquerida pels musulmans, la llarga dominaci├│ dels quals exerc├ş en la ciutat una forta i profunda influ├Ęncia. El segle XI Tortosa va esdevenir regne de taifa de gran import├áncia.
La grandesa d'aquest regne de taifa va acabar en 1148, quan Tortosa fou conquerida per Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona. Els tres ports de la ciutat van arribar a controlar el comer├ž del blat i la sal de la Mediterr├ánia occidental. La ciutat de Tortosa es converteix la cru├»lla dels territoris que integren la Corona Catalano-Aragonesa i una de les grans ciutats que sovint ├ęs l'escenari de les Corts de la Corona d'Arag├│.
L'expulsi├│ dels jueus (1492) de Tortosa i, en menor grau, la dels moriscos (S.XVII) perjudicaren notablement la vida econ├▓mica de Tortosa.
Durant la Guerra dels Segadors va caure aviat (1640) en mans dels castellans, expulsats poc despr├ęs pels francesos (1650), ├ęs l'├Ępoca de la decad├Ęncia pol├ştica i cultural de Catalunya.
En la Guerra de Successi├│, en caure el Pa├şs Valenci├á en poder de Felip V (S.XVIII), hi va sucumbir Tortosa.
Tortosa fou un dels llocs m├ęs afectats per l'enfrontament de la Guerra Civil de 1936, amb el rerefons sagnant i dram├átic de la Batalla de l'Ebre

Text estraido de la pàgina web www.tortosa.es


Tortosa - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook