Benissanet - Terres de l'Ebre

Preu AdultPreu Nen
Benissanet - Terres de l'Ebre

La filiaci贸 del top貌nim Benissanet 茅s ar脿biga. Sembla ser que l'origen del poble va ser una alqueria musulmana, assentada damunt d'unes ru茂nes romanes. La repoblaci贸 del territori fou encomanada a l'Orde del Temple, instal.lada al castell de Miravet. Amb l'extinci贸 dels templers pass脿 als hospitalers, fundadors de la castellania d'Amposta.

Durant la guerra contra Joan II, la poblaci贸 no va tenir cap paper important. per貌 s铆 que l'afect脿 greument l'expulsi贸 dels moriscs, l'any 1610, decretada per Felip III. Els expulsats de Benissanet foren 432, els quals ocupaven 90 cases. Si aix貌 茅s cert, el fogatge del 1568 assign脿 a Benissanet 81 focs i un capell脿. Caldria esmentar que nom茅s aquest era cristi脿 vell i que, al poble, despr茅s de l'expulsi贸, nom茅s hi va quedar ell.

La poblaci贸 qued脿 maltractada i empobrida despr茅s de les guerres dels Segadors i de Successi贸. L'any 1719, el poble qued脿 redu茂t a 199 habitants. Despr茅s d'aquesta davallada, Benissanet, com tots els pobles essencialment agr铆coles, enregistr脿 una considerable recuperaci贸 econ貌mica i, per tant, demogr脿fica. En cent anys pass脿 de 199 habitants a 1118. Aquest fort impuls continu脿 malgrat les guerres carlines, en qu猫 hi hagueren combatents i v铆ctimes de l'una i de l'altra banda.

Durant la Guerra Civil de 1936-1939, la poblaci贸 fou durament castigada. S'hi produ茂ren nombroses v铆ctimes, enderrocaments d'edificis, per les bombes. El m茅s destacat 茅s l'esgl茅sia, de la qual se'n va poder recuperar un retaule del s. XVII.

Del comen莽ament a la fi de la conflagraci贸, Benissanet pass脿 de 1900 a 1613 habitants. El cens actual 茅s de 1.028 habitants.

Festes i costums

Celebra Festa Major el 17 de gener, festa de Sant Antoni, Festa Major d'hivern i el 25 de juliol, per Sant Jaume Festa Major d'estiu.

El Rosari de la Mare de D茅u del Pilar, que data de l'any 1850, 茅s cantat i acompanyat per la Banda de M煤sica Local.

Llocs d'inter猫s

Arquitect貌nicament i art铆sticament, Benissanet 茅s una vila pobra, ja que les construccions m茅s notables foren totalment destru茂des durant l'煤ltima guerra. 脡s interessant visitar l'esgl茅sia, la creu, la capella del Pilar i el refugi de la Font Gran. Aquest refugi va ser construit per les dones del municipi amb l'ajuda dels soldats republicans, aquest refugi resta obert al p煤blic des del passat 17 d'abril del 2009.

Text extret de la pagina web http://www.benissanet.cat


Benissanet - Terres de l'Ebre

Alerta COVID-19

Davant la situaci贸 actual, les excursions es durant a terme amb vehicle particular sempre que sigui possible, seguint el vehicle del guia. Durant les parades per fer explicacions ser脿 imprescindible l'煤s de mascaretes i guardar la distancia de seguretat.
L'organitzaci贸 posar脿 a disposici贸 dels seus clients, gel hidroalcoh貌lic i mascaretes en cas de no tenir-ne de pr貌pies.
Per motius de restriccions i mobilitat, es podran cancel路lar les activitats.

Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook