Flix - Terres de l'Ebre

Preu AdultPreu Nen
Gratu√Įt
Flix - Terres de l'Ebre

Flix (pronunciat [flíʃ]) és una vila i municipi situat al nord de la Ribera d'Ebre. El seu nom podria provenir del llatí Flexus (retomb), en referència al gran meandre que el riu Ebre fa tot envoltant la vila. Els cens de població és de 4054 habitants repartits en 3 entitats de població que actualment formen un continu urbà.
Els seus orígens es remunten als poblats ibers -ilercavons- amb interessants troballes arqueològiques a les zones del Castellons i de Sebes.
Al segle VIII els sarra√Įns s'hi instal‚ÄĘlaren realitzant importants obres de regadiu i hidr√†uliques, i deixaren les seves petjades en bona part de la topon√≠mia local, amb noms com Vingalis o Beremusses. El castell sarra√≠ √©s esmentat com una fortalesa arran de la conquesta cristiana el 1154 per Ramon Berenguer IV, lloc concedit al cavaller genov√®s Bonifaci da Volta.
El 1398 la ciutat de Barcelona adquirí la baronia de Flix per tal de dominar el tràfic de l'Ebre i controlar el comerç de blat, des d'aleshores i fins al segle XVIII la Vila es convertí en Carrer de Barcelona. Aquest dependència i la seva situació estratègica, a mig camí de Lleida i Tortosa, va fer que el seu castell, tot sovint, fos assetjat i cremat; ja sigui durant la Guerra Civil del segle XV, durant laGuerra dels Segadors del segle XVII o per part de les tropes de Felip V a la de Successió.
El 1714, Flix passà a dependre directament del Real Patrimoni fins el 1835. Durant les diferents guerres carlines la població fou clarament partidaria dels carlins. El cabdill carlí Ramon Cabrera hi ordenà construir un nou castell durant la primera de les carlinades, conegut com el Castell Nou. D'entre els carlistes de Flix destacà el conegut "capellà de Flix", Josep Agramunt.
A les acaballes del segle XIX es construí l'Electroquímica de Flix, S.A. amb capitals i tècnics alemanys, una de les primeres electròlisis d'Europa, i que ha marcat la idosincràcia industrial de la població fins a l'actualitat.
Durant la Guerra Civil, la poblaci√≥ sofr√≠ els atacs de l'aviaci√≥ que cercava destruir la f√†brica qu√≠mica. El 23 de febrer del 1937 va produir-se el primer bombardeig, amb un total de 125 bombes amb vuit v√≠ctimes mortals. Al municipi, que acabaria patint una vintena d'atacs aeris, es van construir un total de 9 refugis. De refugis antiaeris se‚Äôn feren un a la pr√≤pia f√†brica, un a la col√≤nia i cinc al casc urb√†. M√©s tard, durant la Batalla de l'Ebre se'n f√©u un altre a la barca de dalt, just davall del Castell nou, lligat a la construcci√≥ del pont de ferro, perqu√® els pontoners es poguessin refugiar durant els constants bombardejos que hi hagu√© sobre aquest en el decurs de la batalla. Hi ha not√≠cies de l'exist√®ncia d‚Äôun altre refugi als pisos que durant la rep√ļblica es van construir a la vora del Mol√≠ d'Oriol i que la gent tamb√© va fer servir per a refugiar-se un petit magatzem de material al "colorato", a m√©s tamb√© utilitzaren el t√ļnel del ferrocarril. El del carrer de Sant Josep t√© les dos entrades en terreny p√ļblic i a m√©s es troba en bon estat de conservaci√≥, t√© uns 60 metres i un tram est√† revestit de formig√≥. S'hi ha trobat una escrit que fa refer√®ncia al bombardeig del 23 de febrer, √©s aquest refugi el que s'ha musealitzat. Van ser la gent gran, les dones i els nens del poble, amb l'ajut de t√®cnics de Riegos i Saltos del Ebro, que van assumir la seva construcci√≥ i manteniment. Durant la Batalla de l'Ebre el poble qued√† a la l√≠nia de front i fou pr√†cticament abandonat perqu√® la poblaci√≥ an√† a refugiar-se en masos i coves del terme.
El 1948 fou inaugurat el salt hidroelèctric de Flix, que consta d'una central de 50 MW de potència alimentada pel cabal del riu Ebre des de la presa de Flix, d'11 HM3 de capacitat.
El setembre de 2.005 es donà a conèixer l'existència d'una gran zona degradada amb acumulació de residus contaminants provinents del complex químic d'Ercros, situat a l'embassament de Flix. Aquest fet propicià un ambiciós pla per extreure'ls i tractar-los que actualment s'està duent a terme.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Flix


Flix - Terres de l'Ebre

Alerta COVID-19

Davant la situaci√≥ actual, les excursions es durant a terme amb vehicle particular sempre que sigui possible, seguint el vehicle del guia. Durant les parades per fer explicacions ser√† imprescindible l'√ļs de mascaretes i guardar la distancia de seguretat.
L'organització posarà a disposició dels seus clients, gel hidroalcohòlic i mascaretes en cas de no tenir-ne de pròpies.
Per motius de restriccions i mobilitat, es podran cancel·lar les activitats.

Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook