Freginals - Terres de l'Ebre

Preu AdultPreu Nen
Freginals - Terres de l'Ebre

ORIGEN HISTÒRIC I EVOLUCIÓ

El nom de Freginals, prové del plural de la forma llatina "farraginale", que significa "camp de ferratges": designa una zona de farratges i pastures. Aquesta paraula ja s'havia format en llengua romànica.

El Coll de Freginals és una zona de pas que uneix les ribes de l'Ebre i les terres deltaiques amb l’àrea de la Foia i els passos cap a l'interior pel massís dels Ports. La Zona ha estat freqüentada durant la Prehistòria primer pels caçadors i recol·lectors paleolítics i després pels agricultors i ramaders, dels quals hi ha evidencies de poblats i necròpolis. Tot això és present a les Pintures Rupestres, ubicades a la Partida dels Masets i les Llibreres. Són representacions pictòriques escampades en petites cavitats i balmes per la Serra de la Pietat, formen part del conjunt de pintures llevantines de Catalunya. Són figures petites en moviment que reflecteixen alguna activitat pròpia d'aquella apoca.

A l'Abric dels Masets hi ha la figura d'un arquer en actitud de córrer: i a l'Abric de les Llibreres se representa dues escenes sobreposades, que només queda un ramat amb set cabres i cérvols.

Aquest conjunt pictòric fou declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.Freginals va pertànyer fins el segle XIX a Ulldecona. Com a topònim, es troba documentat ja, el 1.222, en la carta de poblament d’ Ulldecona. S'esmenta el coll de Freginals com un dels límits del terme d'Ulldecona. El 1.274, el lloc devia ser ja un petit nucli de població, doncs aquest any el comanador hospitaler d'Ulldecona concedí els seus habitants una devesa per pastura de bestiar. La població, sembla ser que prosperà, ja que el 1.283, el comanador hospitaler d'Amposta, Guillem de Claramunt, otorgà als habitants del lloc la carta de població.

Durant el segle XVII, sofrí diverses incursions de pirates i bandolers, que fins i tot arribaren a cremar les portes i el sostre de l'Església.

L'any 1707, durant la Guerra de Successió, les tropes borbòniques incendiaren el poble i altres de la rodalia, que s'havien mantingut fidels al rei-arxiduc Carles III.

Després d'un llarg plet amb Ulldecona, Freginals aconseguí la separació i es constituí en municipi independent. Fou confirmada aquesta independència per R.O. de 9 de febrer de 1843. L'escriptura de la segregació té lloc el dia 18 de novembre de 1844 a l'Ermita de la Pietat, signant el document titulat "Escritura de Emancipación del Lugar de Freginals, de la vila de Ulldecona, su matriz".

Durant els anys 40 del segle XX, se construeix la carretera que comunica Amposta i Freginals. 1960 entra en funcionament l'Escola Joan Martí i Miralles. L'any 1982 es dota la població d'aigua corrent i clavegueram.

Textre extret de la web:

http://www.freginals.info/


Freginals - Terres de l'Ebre

Alerta COVID-19

Davant la situació actual, les excursions es durant a terme amb vehicle particular sempre que sigui possible, seguint el vehicle del guia. Durant les parades per fer explicacions serà imprescindible l'ús de mascaretes i guardar la distancia de seguretat.
L'organització posarà a disposició dels seus clients, gel hidroalcohòlic i mascaretes en cas de no tenir-ne de pròpies.
Per motius de restriccions i mobilitat, es podran cancel·lar les activitats.

Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook