Godall - Terres de l'Ebre

Data seleccionada
No disponible
Godall - Terres de l'Ebre

Origen hist貌ric

Godall existia ja en temps de la dominaci贸 sarra茂na, ja que el top貌nim apareix documentat abans de la conquesta definitiva del lloca a mitjan segle XII .

Efectivament, el 1097 Ramon Berenguer III f茅u donaci贸 a favor del monestir de Sant Cugat del Vall猫s, per a quan es realitz茅s la conquesta de Tortosa, de la for莽a de la R脿pita amb les viles i les masies de la seva jurisdicci贸, entre les quals s鈥檈smenta Codair, a la muntanya i prop d鈥橴lldecona, la qual cosa, juntament amb la semblan莽a del top貌nim, fa suposar la identificaci贸 d鈥檃questa vila de Codair amb la poblaci贸 de Godall.

Tanmateix, Ramon Berenguer IV, conqueridor de la contrada, l鈥11 de desembre de 1153 f茅u donaci贸 de la Villa que apellatur Godal, amb tots els seus termes, a Guillem de Copons, que havia estat nomenat batlle de Tortosa arran de la conquesta.

M茅s de mig segle despr茅s de la donaci贸 a Guillem de Copons, la senyoria de Godall era compartida pels n茅ts d鈥檃quest personatge juntament amb altres cavallers, Ramon de Centelles i Pere Godall, els quals el 1228 celebraren una conc貌rdia de partici贸 del lloc i terme de Godall.

El 1238, Maria, muller de Ramon de Centelles, establia la Vallmesquida a Pere i Arnau de Solans, concedint-los franqueses i reservant-se鈥檔 la senyoria.

Bayerri esmenta un document del 1297 de la ciutat de Tortosa que atorgava als ve茂ns de Godall l鈥櫭簊 de les franqueses i llibertats de la ciutat i del passatge pel pont de Tortosa.

L鈥檃tracci贸 que als habitants de Godall, sotmesos a la senyoria dels Centelles, oferia la propera i nova poblaci贸 reial de la Galera va originar un moviment migratori vers aquesta, per sostreure鈥檚 a aquella fidelitat.

Ramon de Centelles, senyor de Godall, mogu茅 ple davant la cort reial i aquest fou dirimit l鈥1 de junt de 1303; en ell es confirm脿 el vassallatge que els habitants de Godall devien al seu senyor.

El consell de la vila de Godall accept脿 aquesta sent猫ncia i, com a compensaci贸, foren ratificades als godallencs les franqueses i immunitats contingudes en els Costums de Tortosa.

El 1594 Godall es va rebel路lar contra els impostos de Tortosa, per貌 l鈥橝udi猫ncia de Catalunya es pronunci脿 a favor de la ciutat.

Texte extret de la web:

http://www.godall.altanet.org/galeria/index.php


Godall - Terres de l'Ebre
Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook