L'Ampolla - Terres de l'Ebre

Preu AdultPreu Nen
L'Ampolla - Terres de l'Ebre

L'Ampolla 茅s filla de la bella Mediterr脿nia i del vigor贸s riu Ebre. Els dits del riu i els de la mar, jugant amb la sorra i les onades, van modelar una gran bassa fins a donar-li forma d'ampolla. Amb aquest nom es va donar a con猫ixer la petita poblaci贸 marinera que va anar creixent prop de l'antiga desembocadura del riu i que a dia d'avui rep el nom de l'Ampolla.

Els or铆gens de la vila es remunten a l'猫poca ib猫rica. Els historiadors situen l'Ampolla a la ciutat hel鈥猫nica de Lebedontia, habitada per la tribu 铆bera dels edentants o erdets. S'han trobat vestigis de l'猫poca romana i pre-romana que confirmen l'antiguitat de les arrels de la vila, com monedes, 脿mfores i antefixes (elements de fang cuit en forma de dona).
La hist貌ria de l'Ampolla est脿 estretament vinculada a la pesca i al tr脿nsit mar铆tim. De fet, a mitjan segle XVI el Papa Adri脿 va embarcar-hi per dirigir-se a Roma. Al darrer ter莽 del segle XIX, el progr茅s va comen莽ar a vertebrar el litoral espanyol i va acostar per tant l'Ampolla a les grans ciutats catalanes. El 1867 es va construir l'estaci贸 de ferrocarril de l'Ampolla, i el primer tren va circular el 8 de maig d'aquell mateix any.

En els seus primers or铆gens, l'Ampolla havia estat un antic hostal del cam铆 ral de Tarragona a Val猫ncia. Segons antics documents, al segle XVI diverses fam铆lies de pescadors ja habitaven aquest indret. A les darreries del XIX, les platges del poble van comen莽ar a ser molt apreciades per prendre-hi banys de mar; tant, que hi va arribar a haver un tren especial per als banyistes, que unia Tortosa amb l'Ampolla.
Despr茅s del per铆ode franquista es va donar un nou impuls a la voluntat segregacionista de la vila de l'Ampolla. El 1.976 es va formar la Junta de Segregaci贸, que l'any 1.980 va aconseguir l'inici del proc茅s de segregaci贸 per via judicial. De totes maneres, no va ser fins el 15 de novembre de 1.989 que el Tribunal Suprem es va manifestar favorable a la creaci贸 del nou terme municipal de l'Ampolla. Tres mesos m茅s tard, el 28 de febrer de 1.990, amb una nova sent猫ncia del Tribunal Suprem, es va concloure el proc茅s d'autogesti贸 del poble de l'Ampolla com a municipi de Catalunya, constituint-se l'Ajuntament el dia 5 de maig de 1.990.

texte extret de la web ampolla.org


L'Ampolla - Terres de l'EbreL'Ampolla - Terres de l'EbreL'Ampolla - Terres de l'Ebre

Alerta COVID-19

Davant la situaci贸 actual, les excursions es durant a terme amb vehicle particular sempre que sigui possible, seguint el vehicle del guia. Durant les parades per fer explicacions ser脿 imprescindible l'煤s de mascaretes i guardar la distancia de seguretat.
L'organitzaci贸 posar脿 a disposici贸 dels seus clients, gel hidroalcoh貌lic i mascaretes en cas de no tenir-ne de pr貌pies.
Per motius de restriccions i mobilitat, es podran cancel路lar les activitats.

Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook