La Torre de l'Espanyol

Preu AdultPreu Nen
La Torre de l'Espanyol

Com el seu nom indica, l'origen de la poblaci贸 probablement prov茅 de l'exist猫ncia d'una torre de vigil脿ncia i defensa de la ruta que comunicava Lleida i Tortosa, travessant l'Ebre, per la part d'Asc贸. Aquesta torre probablement exist铆 ja durant l'猫poca romana. D'aquesta 猫poca s'han localitzat troballes recents de monedes.

La torre es mantingu茅 durant l'ocupaci贸 脿rab, quan tot el territori es trobava sota les ordres del cabdill moro que habitava el castell d'Asc贸, el qual era, a m茅s, representant del taifa, senyor del castell de Siurana. Per documents posteriors sabem que pertanyia a un moro anomenat Albo莽alaz.

Encara que no hi ha not铆cies concretes sobre la reconquesta d'aquest lloc, es sap que Asc贸 i les seves rodalies foren reconquerides pel comte Ermengol d'Urgell, vers l'any 1149. L'any 1175, Alfons I fa donaci贸 de la torre d'Albo莽alaz. D'aqu铆 vingu茅 el nom de Torre de l'Espanyol.

Anys m茅s tard, el 1182, el mateix Alfons I don脿 el castell, vila i termes d'Asc贸, entre els quals es trobava la Torre de l'Espanyol, a l'Orde del Temple. L'any 1312, amb l'extinci贸 dels templers, els seus b茅ns passen a l'Orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem. L'antiga Comanda d'Asc贸 s'integr脿 aleshores a la Castellania d'Amposta. A comen莽aments del s.XVI, l'any 1517, el comanador d'Asc贸 atorg脿 privilegis i cap铆tols de Costums als ve茂ns i habitants de la Torre de l'Espanyol.

Durant la Guerra dels Segadors, els hospitalers donaren suport a la Generalitat de Catalunya, i les conseq眉猫ncies econ貌miques que es derivaren d'aquesta lluita foren desastroses per a la poblaci贸.

Sobre la Guerra de Successi贸, no es t茅 not铆cia de la incid猫ncia que tingu茅 a la Comanda d'Asc贸, per貌 un cop acabada la guerra, la vila qued脿 adscrita territorialment al Corregiment de Tarragona.

Ja en el s. XIX, la desamortitzaci贸 de Mendizabal, l'any 1835, extingeix el domini que fins llavors i durant segles exerc铆 l'orde de l'Hospital sobre la Torre de l'Espanyol.

Text extret de la pagina web http://www.tespanyol.altanet.org


La Torre de l'Espanyol

Alerta COVID-19

Davant la situaci贸 actual, les excursions es durant a terme amb vehicle particular sempre que sigui possible, seguint el vehicle del guia. Durant les parades per fer explicacions ser脿 imprescindible l'煤s de mascaretes i guardar la distancia de seguretat.
L'organitzaci贸 posar脿 a disposici贸 dels seus clients, gel hidroalcoh貌lic i mascaretes en cas de no tenir-ne de pr貌pies.
Per motius de restriccions i mobilitat, es podran cancel路lar les activitats.

Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook