Palma d'Ebre

Preu AdultPreu Nen
Palma d'Ebre

No es t茅 not铆cia exacta de la fundaci贸 del poble, encara que hi resten molts vestigis de l'猫poca de la dominaci贸 脿rab, cosa que fa pensar que el poble ja existia en aquelles dates.

El primer document sobre la poblaci贸 data de 1262, quan Jaume I i Teresa Gil de Vidaure, atorguen acta de venda del castell de Flix i del lloc de la Palma, a favor d'Arnal de Bosc.

A les primeries del segle XIV, la Palma era governada pel Comanador d'Asc贸, pertanyent a la castellania de Tortosa. Qued脿 sota el domini dels Hospitalaris el 1318, en fer-se c脿rrec aquesta Orde del gran Priorat de Catalunya.

L'any 1.399 Barcelona compr脿 les baronies de Flix i de la Palma, que estigueren sota el seu domini durant els segles XV, XVI i XVII, amb l'excepci贸 dels anys 1.462 al 1.472, durant les guerres contra Joan II, que estigueren sota el domini d'Alfons d'Arag贸. Aquesta possessi贸 era important per Barcelona. La ra贸 principal era el seu lloc estrat猫gic: ambd贸s termes estan situats a banda i banda del riu Ebre, amb la qual cosa tenien un gran domini del pas de les diverses mercaderies que navegaven pel riu i evitaven d'haver d'acudir a Tortosa, la qual cobrava forts impostos pel transport.

Durant la Guerra dels Segadors, Barcelona perd el domini sobre Flix i la Palma, i el poble es veu implicat en diverses alternatives b猫l鈥iques.

El 1670, Flix i la Palma s贸n retornades a Barcelona, per貌 les perdr脿 el 1673.

Del s. XVIII i posteriors no hi ha not铆cies documentals, a causa de la crema dels arxius locals, els anys 1810 i 1936.

Festes i costums

La Setmana Santa sobresurt entre les festes tradicionals per la participaci贸 del Grup d'Armats i la banda de tambors i cornetes a les processons i oficis. Entre el 29 d'abril i l'1 de maig se celebra Santa Caterina, considerada la segona festa major. El 15 de maig se celebra Sant Isidre, patr贸 dels pagesos i de la cooperativa, que 茅s l'encarregada de l'organitzaci贸 de la festa, i el dia 10 de juliol Sant Crist貌fol, patr贸 dels conductors. La Festa Major d'estiu se celebra, com en tants d'altres pobles, el dia 15 d'agost, en honor a la Mare de D茅u de l'Assumpci贸, patrona del municipi.

Llocs d'inter猫s

Destaca l'antic edifici de l'esgl茅sia vella de Sta. Maria, d'estil rom脿nic dels segles XII-XIII situat al mig de la vila, en la zona m茅s elevada. Tamb茅 trobem l'actual esgl茅sia parroquial de l'Assumpci贸, constru茂da l'any 1802, d'estil renaixentista, amb un retaule d'estil barroc del 1700.

Cal destacar tamb茅 les restes de l'antiga pres贸, localitzada als baixos de la Casa de la Vila. El seu empla莽ament i construcci贸 fa pensar que era l'antiga pres贸 del Castell, del qual no en queden restes. Tamb茅 remarquem vora el poble, l'exist猫ncia d'un pi de grans dimensions, molt conegut, declarat arbre monumental l'any 1991.

Text extret de la pagina web http://www.palma.altanet.org


Palma d'Ebre

Alerta COVID-19

Davant la situaci贸 actual, les excursions es durant a terme amb vehicle particular sempre que sigui possible, seguint el vehicle del guia. Durant les parades per fer explicacions ser脿 imprescindible l'煤s de mascaretes i guardar la distancia de seguretat.
L'organitzaci贸 posar脿 a disposici贸 dels seus clients, gel hidroalcoh貌lic i mascaretes en cas de no tenir-ne de pr貌pies.
Per motius de restriccions i mobilitat, es podran cancel路lar les activitats.

Booking.com

Comparteix en

Facebook Twitter del.icio.us Google MySpace

Segueix-nos

Facebook